Nu ga ik het anders doen. Ik laat niet meer over me heen lopen. Ik ga voor mezelf opkomen. Ik heb er genoeg van, dat ik steeds degene ben die het maar moet opknappen. Laat een ander ook maar eens de handen uit de mouwen steken. Vanaf nu doe ik alleen nog maar waarvoor ik ben aangenomen. Vanaf nu doe ik alleen nog maar wat bij me past. Vanaf nu kies ik voor mezelf. Ik wil ook tijd voor mezelf hebben. Leuke dingen doen. Ik zeg vanaf nu gewoon nee.

Grenzen

Bijna niemand vindt het erg om eens een keertje iets extra te doen. Als dat ietsje extra doen steeds meer wordt, of steeds langer gaat duren, dan merk je dat. Vaak lijkt het wel, of naarmate jij meer doet, er steeds meer op je af komt. Alsof het gewoon is om langer te werken. Meer werk te doen dan eigenlijk past. Een ander helpen. Vaak begint het met een beetje en voor je het weet, wordt je moe, krijg je fysieke klachten, word je minder enthousiast. Het kan zo maar een gewoonte worden om over je grenzen heen te gaan.

Ik ben altijd de klos

Als er iets moet gebeuren, dan hoeven ze mij maar aan te kijken en dan meld ik me weer aan. Of tegen me zeggen, dat er echt niemand anders kan, dan doe ik het wel weer. Hoe kan het toch, dat ik geen nee kan zeggen?

Je grenzen claimen

Voor jezelf opkomen heeft alles te maken met waarden en overtuigingen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je gelooft dat een ander belangrijker is dan jezelf. Of dat je gelooft dat een ander helpen belangrijker is dan egoïstisch zijn. Misschien heb je al heel jong geleerd dat het nodig was om er voor een ander te zijn. Dat je jezelf moet kunnen wegcijferen. Er kunnen zoveel redenen zijn. Als je verandert wat je gelooft, dan verandert ook je gedrag. Je bepaalt opnieuw wat bij jou past.

Het leven van nieuwe grenzen

Iedereen om je heen, kent je niet anders, dan hoe je geweest bent. Hoe je al je hele leven gehandeld hebt. Als je ineens andere dingen gaat doen, dan is dat voor een ander mogelijk vreemd. Over het algemeen heb jij tijd nodig gehad om te veranderen. Als je een ander mee wilt nemen in jouw verandering, dan helpt het om een ander ook tijd te gunnen. Uitleggen waardoor je dingen anders gaat doen, of vanaf nu doet, helpt ook om mensen mee te nemen in de nieuwe situatie. En ja, mogelijk zijn er mensen of situaties die niet veranderen. Dat zijn consequenties waar je een weg in zult vinden.

Nee zeggen is niet altijd makkelijk

De ene keer kiest iemand voor jou en voor de verandering die daarbij hoort. Of kan een situatie aangepast worden. De andere keer gebeurt dat niet, of kan dat niet. Dat maakt verandering niet altijd makkelijk. En nee zeggen ook niet. Maar jij bepaalt zelf hoe en wanneer je nee zegt. Wellicht is er een stappenplan mogelijk. Liefde voor jezelf en begrip voor een ander, helpen je om in verbinding te blijven.

Meer info over grenzen: klik hier

Inschrijven voor de training: https://emcoachingcom.nl/contact-form-7-id1957-titlecontactformulier-leven-en-werken-met-goede-grenzen/

Kijk gerust ook op linkedin: https://www.linkedin.com/pulse/bewust-je-grenzen-leven-meer-dan-nee-zeggen-emmely-faessen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.