GRENZEN: BETER IN BALANS

LEVEN EN WERKEN MET GOEDE GRENZEN

Grenzen

Grenzen is voor jezelf opkomen, voor jezelf kiezen. En dan bij voorkeur op een manier, dat je in verbinding blijft met de ander als dat belangrijk voor jou is. Voor jezelf kiezen klinkt makkelijk, maar dat is het beslist niet altijd. Zeker niet als je iemand bent die graag dingen voor een ander doet. Of als je het belangrijk vindt om met een ander op goede voet te blijven.

Wat de reden ook is, als je het lastig vindt om voor jezelf te kiezen, dan kun je daar veel last van hebben. In je dagelijkse leven en in je werk.

Iedereen heeft eigen grenzen

Wat voor de één heel logisch of normaal is, is wellicht niet zo voor een ander. Het hangt er vanaf wat jij gelooft, wat jouw waarden en normen zijn. Omdat die mogelijk anders zijn dan die van een ander, kan het zo maar zijn dat je moeilijker voor jezelf kiest. Ontdekken hoe het bij jou werkt, maakt het makkelijker voor jezelf.

Beter in balans

Grenzen ga je doen als je meer rust, ruimte en aandacht voor jezelf wilt. Als je meer balans wilt, als je je energie wilt besteden aan de dingen waarvoor jezelf kiest.

Grenzen is spannend

Het is vaak intensief en soms ook spannend om aan grenzen te werken. Je gaat immers veel bewuster om met wat jij wilt, wat goed voor jou is. Dat is voor jezelf en ook voor je omgeving mogelijk wennen. Weten hoe het werkt en ontdekken hoe je grenzen leeft op een manier die voor jou past, helpt bij grenzen.

grenzen

Grenzen leven

Goede grenzen leven begint met bewustwording en inzicht in hoe het werkt. Vervolgens is het een proces waarin je steeds vaardiger wordt om jouw grenzen te bepalen en vervolgens te leven.
Tijdens de training leer je over grenzen en ontdek je wat voor jou goede grenzen zijn. Je ontdekt welke patronen je ontwikkeld hebt. En hoe je daarmee anders kunt omgaan.

Vier onderwerpen

 • Grenzen ontdekken:
  wat zijn grenzen precies;
  waar liggen jouw grenzen.
 • Inzicht in grenzen:
  onderzoek jouw flexibiliteit en hoe en of je vanuit verbinding kunt begrenzen.
 • Balans met grenzen:
  ontdek welke waarden en overtuiging je nu hebt.
 • Leven met grenzen:
  tips en tricks.

Wat het oplevert

 • met goede grenzen heb je meer rust, ruimte en aandacht voor jezelf;
 • je leeft en werkt met meer balans en ervaart daardoor minder stress;
 • je bent duidelijker in je communicatie;
 • je vergroot je vermogen om voor jezelf te kiezen.

Voor wie

Deze training is bestemd voor iedereen die in zijn werk of in zijn leven goede grenzen kan gebruiken. Zeker als je samenleeft of samenwerkt met anderen, zoals in een gezin, met collega’s of met cliënten, is het voor je eigen welzijn van belang om goede grenzen te leven.
Voor een aantal beroepsgroepen gelden accreditatie-uren.

Opleidingsniveau

De training Leven en Werken met gezonde grenzen is toegeschreven naar een MBO+ vooropleiding en HBO werk- en denkniveau. Daarnaast verwachten we een gezonde manier van denken en de bereidheid tot zelfreflectie.

Deze training kun je volgen op twee manieren:
– een klassikale dagtraining;
– in de uit & thuis versie, hierbij doe je een deel van de training thuis en online en een deel is klassikaal op locatie.

De opbouw van de training in de uit & thuis versie is als volgt:

Thuiswerk : kennis nemen van lesstof en uitvoeren van de oefeningen: 3-4 uren.
Overleg thuiswerk: gesprek via whatsapp of teams: ½ – 1 uur.
Gezamenlijk trainen: overige lesstof en oefeningen klassikaal op locatie: 4 uren.

Opzet thuiswerk:

Het thuiswerk vind je in de meegestuurde syllabus.
Info:
In de syllabus vind je uitleg over het hoe en wat van grenzen, voor zover we er in deze training op ingaan.
Oefeningen:
Daarnaast vind je hier de oefeningen die horen bij het thuiswerk deel. Deze oefeningen zijn geschikt om zelf thuis te doen. Dit zijn vooral oefeningen die inzicht geven over hoe je nu je grenzen leeft.
Doel:
Het doel van het thuiswerk is dat je kennis neemt van een aantal factoren die een rol spelen bij grenzen. We hebben het dan over:

 • ‘Nature & nurture’ als het om grenzen gaat;
 • Waarden en normen;
 • Overtuigingen en gedrag.

Door de stof te lezen, krijg je een indruk hoe grenzen werken. Door de oefeningen te doen, krijg je inzicht in wat je nu precies doet, in welke situaties. Weten wat je drijfveren zijn voor je huidige gedrag, is een stap op weg naar verandering ervan.

Whatsapp / teams

We plannen samen een tijd in voor overleg zodat we mogelijke vragen kunnen bespreken en waar mogelijk afstemmen op jouw individuele wens en/of vraag.

Klassikale deel

Tijdens het klassikale deel van de training doen we vooral die oefeningen die complexer zijn en waarvoor meer uitleg en begeleiding gewenst is. Dit zijn de oefeningen die net een stapje verder gaan en die vooral meer inzicht geven op het persoonlijk vlak. Een groot voordeel van dit deel is, dat we theorie koppelen aan de praktijk. Er is veel ruimte voor persoonlijke en werkgerichte vragen.

Klassikale dag training

De training wordt eveneens in een klassikale dag variant gegeven. De dag variant wordt gegeven op locatie en duurt van 09.30 – 17.30 uur.

Het niveau van deze workshop is mbo+/hbo.
We werken samen op locatie met maximaal 4 deelnemers tegelijkertijd.
We verwachten een open en een respectvolle houding voor jezelf en naar de andere deelnemers.

Data:

Op dit moment zijn er geen data ingepland. Mocht je je willen inschrijven voor de wachtlijst, geef dat dan aan op het inschrijfformulier.

 Aantal deelnemers:  klassikaal 6 – 8 personen.

De investering voor de training in de klassikale dag versie is € 495,- (deze training is btw vrijgesteld).
Dit bedrag is inclusief les, lesmateriaal, lunch en koffie of thee tijdens de dag. En natuurlijk inclusief het certificaat, dat wordt uitgereikt na deelname.

De investering voor de thuis & uit training is € 375,- (deze training is btw vrijgesteld).
Dit bedrag is inclusief les, lesmateriaal en koffie of thee tijdens de klassikale middag. En natuurlijk inclusief het certificaat, met daarop vermeld het aantal PE-uren, dat wordt uitgereikt na deelname.

Deze training wordt gegeven door Emmely Faessen van Em Coaching & Training.

Emmely Faessen is geaccrediteerd docent en Em Coaching & Training is een door CRKBO geaccrediteerd opleidingsinstituut.

Meer informatie? Neem contact op met Emmely via telefoonnummer 06-20927106.

Het thuisdeel van de training en ook het digitale gesprek, doe je vanuit je eigen locatie.
Het klassikale deel van de training vindt plaats op locatie in Voerendaal.

  Ik schrijf mij in voor de training: Grenzen: beter in balans (verplicht)
  wachtlijst eerstvolgende trainingsdag