Met een leven vanuit hoofd, hart en buik, leef je je leven vanuit een balans tussen je denken, doen en voelen. Veel mensen hebben een voorkeur voor twee ervan en de derde komt minder aan bod.

Denken in combinatie met Doen

Deze combi kom je tegen bij mensen die hun beslissingen nemen op rationele basis. Zijn ze in hun hoofd -hun denken en beredeneren- ergens zeker van, dan doen ze. Ze hebben er over het algemeen minder mee om hun gevoelens mee te laten wegen in hun beslissingen. Als voorbeeld (beetje grof door de bocht, maar om je een idee te geven): als mensen met een voorkeur voor de combi denken en doen een huis kopen, dan beslissen ze op basis van rationele elementen. Zoals prijs, aantal m2 woonoppervlak, grootte van de tuin, afstand tot werk, etc. Dus op basis van meten = weten.

Als de gegevens kloppen, dan kopen ze het huis. Dan doen ze. Ze zullen zaken zoals ‘ik heb er een goed gevoel bij’ of ‘ het is een fijne buurt’ of ‘het is een gezellig huis’ minder laten meewegen. Achteraf zou het kunnen gebeuren dat om de een of andere reden het huis toch niet helemaal lekker past, alhoewel dat alleen naar boven komt op het moment dat het gevoel gaat meespreken.

Denken in combinatie met Voelen

Deze combi kom je tegen bij mensen die het belangrijk vinden om goed doordachte beslissingen te nemen. Als ze datgene wat ze goed doordacht hebben, nog eens afwegen tegen hoe het zou zijn als ze die beslissing gaan nemen. Als het niet helemaal goed voelt, gaan ze nog een keer bedenken hoe het beter kan. Natuurlijk moet die nieuwe keuze wel afgezet worden tegen of het ook goed voelt.

Je kunt er zeker van zijn, dat de uiteindelijke beslissing een heel goed beargumenteerde en vooraf doorleefde beslissing is. Het doen, dus de keuze doorvoeren, duurt over het algemeen langer. Dit komt omdat denken en voelen in eerste instantie wel enige tijd in beslag nemen. Als je deze combi gebruikt in het voorbeeld van een huis kopen, dan gaat iemand die deze voorkeur heeft, niet over 1 nacht ijs. Ofwel, hij weegt eerst alle voors en tegens tegen elkaar af. Dan gaat hij bij zichzelf na hoe het zou zijn en weegt op basis daarvan nog eens alles tegen elkaar af. De beslissing om tot aankoop over te gaan, wordt niet snel gemaakt. Omdat doen niet op de eerste of tweede plek staat in het nemen van beslissingen, zou het kunnen gebeuren dat het huis voor die tijd verkocht is aan een ander.

Doen in combinatie met Voelen

Bij deze combi maakt iemand bij het nemen van beslissingen vooral gebruik van zijn gevoel. Als iets goed voelt, dan wordt het gedaan. Voelt het goed, is de sfeer goed, is de uitstraling goed, een goede vibe, allemaal elementen die meewegen als iemand afgaat op zijn gevoel en op zijn intuïtie.

Bij de aanschaf van een huis zijn zaken zoals ‘is de buurt gezellig’, ‘is er een fijne school in de buurt’, ‘voelt het huis prettig aan’, ‘zijn de kamers sfeervol’, erg belangrijk. Voelt het goed, dat wordt besloten om tot koop over te gaan. Het kan dus zomaar gebeuren, dat iemand met deze beslissingenvoorkeur achteraf ontdekt, dat hij beter vooraf een bouwrapport had kunnen laten opstellen.

Liggen de combinaties net andersom in voorkeur, dan ligt de nadruk net andersom. Wellicht kun je bij jezelf nagaan waar jouw voorkeuren liggen. Of het goed voor je zou zijn om jezelf erop te trainen om bij het nemen van kleinere of grotere beslissingen alle elementen van hoofd, hart en buik te laten meespreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.