Grenzen: hoe makkelijk zeg jij nee

Je kent het vast wel, die momenten dat je voor jezelf wilt kiezen en dat je je laat overhalen, of verleiden om toch iets voor een ander te doen. Ik ken tenminste genoeg van die momenten. Soms vraag ik me af hoe gevoelig je kunt zijn voor emotionele chantage. Of hoe diep de wens zit om toch vooral in verbinding te blijven met de ander. Of nog anders, diens goedkeuring te willen hebben.

Ontdekken wat je nu doet

In de eerstkomende training komen de 5 V’s uit de karakterstructuren van Reich aan bod. Die kun je ook mooi gebruiken als het om grenzen gaat. Ga maar na:

Veiligheid:

Hoe heb jij grenzen geleerd? Was je vrij om jouw zin te doen? Werd je nog aardig, lief en leuk gevonden als je je eigen zin deed? Werd er van je gehouden als je niet luisterde? Had je het gevoel dat er van je werd gehouden als je je eigen ding deed? Kon je straffeloos bewegen tussen meebewegen met de ander en kiezen voor jezelf? Was het veilig om je eigen ding te doen en te ontdekken?

Voeding:

Als je bezig was met kiezen voor jezelf, je eigen grenzen ontdekken, kon je dat binnen een gezond kader doen? Daarmee bedoel ik, of je hulp kreeg om te leren hoe en in welke omgeving, wat wel kon en wat minder op prijs werd gesteld. Voor jou en een ander. Werd je gevoed door iemand die er verstand van had en die jou kon leren/begeleiden in wat gezonde grenzen zijn.

Vertrouwen:

Heb je bij het leren van grenzen ervaren dat er vertrouwen was in jou en je kunnen? Als je de mist in ging en je viel op je billen, was er dan iemand die je hielp opstaan? Die uitlegde hoe het kwam dat het niet lukte. Iemand die handreikingen gaf hoe het ook zou kunnen. Iemand die je liet weten, dat hij er voor je was, of het nu direct goed ging, of pas na een paar keer. Kortom, kreeg je vertrouwen dat je het wel zou kunnen.

Vrijheid:

En wat gebeurde er toen je het grenzen aardig doorhad. Kreeg je vrijheid om dat te doen? Of werd de vrijheid toen vaker ingetrokken. Zo van, ja ik snap dat je dat nu wilt, maar het komt nu even niet uit. Of, ja normaal gesproken ben ik het helemaal met je eens, maar kun je voor mij niet een keer een uitzondering maken? Ofwel, op hoeveel vrijheid kon en kun je rekenen om je eigen grenzen te bepalen?

Vitaliteit:

Als je je manier van grenzen nu bekijkt, heb je dan goede, flexibele, gezonde grenzen? Ben je in verbinding met jezelf en met datgene waar jij gelukkig van wordt. En dat terwijl je tegelijkertijd een open mind hebt voor de behoeften van een ander? Leef je in verbinding vanuit je hart en je levenslust? Vanuit je gevoel, je denken en je doen?

Kiezen voor jezelf

Om je goed, gelukkig en vrij te voelen helpt het als je goed, gelukkig en vrij voor jezelf kunt kiezen. Als je op enig moment kunt zeggen: ik kies nu voor mezelf, of nu kies ik voor samen, of ik kies nu voor de ander. Alle trainingen van Em Coaching & Training helpen je om te ontdekken wat je nu doet en ondersteunen je bij het veranderen wat je graag wilt.

Systemisch Werken

Deze training start op 27 september aanstaande en je kunt nog meedoen. Je leert hoe je met een combinatie van opstellingen, de 5 V’s vanuit de karakterstructuren en een beetje NLP kunt werken met wat er is. En natuurlijk met hoe dat wat is, op een heel bijzondere manier kan veranderen in dat wat kan en mag zijn. Meer info vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.