Vaak is dit een heel mooi compliment. Soms ook niet. Mijn moeder ziet er ondanks haar leeftijd nog steeds heel goed uit. En als iemand vindt dat ik op haar lijk dan is dat zeker een compliment. Als ik een keer iets zeg en ik krijg te horen ‘zo lijk je precies op je moeder’ dan is dat een veel gevallen iets waar ik minder blij mee ben. Omdat mijn moeder wel eens de neiging heeft om te zeuren, of om geen eigen initiatief te nemen, vind ik het erg als het erop lijkt dat ik zeur of twijfelachtig ben. Al heel lang geleden heb ik me namelijk voorgenomen om vooral niet zoals mijn moeder te gaan doen. Lastig hoor, als je nu na zoveel jaren opeens te horen krijgt dat je toch iets zegt of doet dat op haar gedrag lijkt.


HOE KAN DAT


Ook al ga ik er direct op letten dat dit niet meer gebeurt, vraag je je toch wel af waardoor het gekomen is. En eigenlijk weet ik dat ook wel. Als je nog een baby bent, een peuter en een kleuter, dan leer je door de belangrijke mensen in je leven na te doen. Je kopieert dat het een lieve lust is. En automatisch ga je zonder er ook maar over na te denken dezelfde dingen geloven als die belangrijke mensen om je heen: meestal je vader en je moeder.


HOE ZIT HET MET MIJN EIGEN GRENZEN


Natuurlijk ga je als je wat ouder wordt en je meer mensen leert kennen ook vergelijken. Hier doen ze het zo, op school zo en bij het vriendje of het vriendinnetje weer anders. Je wereld wordt groter en je doet meer ontdekkingen, gaat ook andere dingen leren. Je eigen grenzen stellen en echt steeds meer je eigen ding doen, ga je pas doen vanaf je puberteit. Dan legt jouw ‘nee’, ik kies voor iets anders, het meeste gewicht in de schaal.


JONG GELEERD IS OUD GEDAAN


Nou zal je misschien denken, dan doe ik vanaf dan lekker alleen nog maar mijn eigen ding. Voor een groot deel doe je dat natuurlijk ook. Maar…… wat je heel jong geleerd hebt, blijft het langste hangen. De overtuigingen die je heel jong hebt aangeleerd zijn het moeilijkst om te ontdekken en om te buigen. En dan kan het zo maar gebeuren dat je op enig moment toch geconfronteerd wordt met gedrag dat je liever niet doet. Gelukkig is elke overtuiging, alles wat je gelooft op te sporen en te veranderen in iets waar je meer profijt van hebt.

JEZELF BETER LEREN KENNEN

Om jezelf goed te leren kennen helpt het als je je eigen systeem van herkomst goed leert kennen. Als je beter inzicht krijgt op het reilen en zeilen van jezelf en je familie. Van de belangrijke mensen in je jonge leven. Doe eens een keer mee aan een familieopstelling, of dompel je onder in de driedaagse workshop Systemisch kijken naar jezelf. Je krijgt inzicht in waarom je doet wat je doet (of net niet), en je krijgt de mogelijkheid om de overtuigingen en het gedrag waar je last van hebt bij te sturen.

Meer info vind je op emcoachingcom.nl onder trainingen of op heartsystems.nl onder opleidingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.