Ik moet, ik moet, ik moet. Ik moet dit en ik moet dat. In plaats van vrij te zijn, te ontspannen, plezier te hebben. Ik moet zoveel op een dag dat ik geen tijd meer overheb. Ik moet me niet alleen bezighouden met mijn eigen werk, maar ik ben de helft van de tijd ook nog bezig met dat van een ander. En thuis gaat het werk ook gewoon door. Zit ik eindelijk op de bank, dan willen de kinderen niet slapen. Heb ik eindelijk weekend, dan ben ik klusjesman en chauffeur.

Hoeveel tijd heb jij voor jezelf?

En dan bedoel ik natuurlijk tijd die je kunt doen met dingen die jij leuk vindt. Waar jij blij van wordt? Of ben jij ook zo iemand, die eerst maar alles voor een ander doet? Die zichzelf op de laatste plaats -of misschien ergens achterin de rij- zet? Omdat er zoveel moet, omdat het zo gegroeid is, of omdat je de dingen gewoon goed geregeld wilt hebben.

Werken is ons met paplepel ingegoten

Al van kleins af aan -en tegenwoordig vanaf steeds jongere leeftijd- moeten we van alles. De lijsten van ‘moeten’ zijn vaak eindeloos. Je moet goed leren, want anders krijg je geen goede baan. Je moet vooral een baan hebben met status, want anders tel je niet mee. Verder moet je ook goed voor jezelf kunnen zorgen, dus zorg ook dat je een baan hebt met een goed salaris. Niet te vergeten, je moet sporten, want dat is gezond. Je moet gezond eten, want dat is beter voor je. Je moet een goede ouder zijn en vooral veel tijd met je kinderen doorbrengen. Ze brengen en halen naar school, naar vriendjes, naar het sporten. Voorlezen, huiswerk maken.

Oh, en je moet ook een goede partner zijn. Je aandeel leveren in huis, in je gezin en in je relatie. En vergeet ook je familie niet. Eventuele ouders, schoonouders. Hopelijk heb je nog tijd voor vrienden. Want dat is meestal de plek waar ruimte is om jezelf te zijn. Om te doen waar je zin in hebt. Om te hangen, niets te doen, te ontspannen.

Waar is de balans gebleven

Voordat je het in de gaten hebt, kan het zo maar zijn, dat je veel dingen doet omdat ze moeten. En minder, of weinig dingen, die je doet omdat je er blij van wordt. Gelukkig. Vrij. Als je een lijstje maakt van een, twee of drie gemiddelde weken in een jaar. Wat doe je dan dagelijks? Op je werk en thuis? Van hoeveel dingen krijg je energie en welke dingen kosten energie?
Vind je dat er een goede, of redelijke balans is in jouw persoonlijke energiehuishouding?

Kiezen voor jezelf

Het is veilig om te stellen, dat mensen die liever meer tijd zouden willen besteden aan leuke dingen, het lastiger vinden om nee te zeggen tegen de minder leuke dingen. Als het makkelijk was om nee te zeggen, dan zouden ze dat wel vaker doen.
Vooral als je geleerd zou hebben, dat het prima is om voor jezelf te kiezen. Dan zou je dat nu best wel doen. Grote kans dat jij ook iemand bent die geleerd heeft, dat het niet ok is om egoïstisch te zijn. Dat je ook iets voor een ander over moet hebben. Of wellicht zit het in jouw systeem dat je hebt te luisteren naar iemand die het beter weet. En als die zegt dat iets anders moet, dan moet dat. Ongeacht wat het jou kost.
Zo kunnen er tal van redenen zijn, waardoor jij minder snel voor jezelf kiest. Waardoor je harder werkt. Beter je best doet. Meer rekening houdt met een ander.

Vrij zijn

Een oplossing is wellicht het vinden van een evenwicht dat bij jou past. In moeten en mogen. Minder dingen die moeten. Meer doen voor jezelf. Ontdekken waar jij goed op gaat. Waar jij blij van wordt. Zodat je ruimte krijgt om adem te halen, om vrij te zijn, om te doen waar je gelukkig van wordt. Vaak is dat een ontdekkingstocht. Want om creatief te kunnen zijn, om te kunnen dromen, om je eigen geluk te ontdekken, en verder uit te pluizen waar jij blij van wordt, daar is ook energie voor nodig. Positieve energie. Als je die kunt aanboren, dan kun je gaan ontdekken welke balans jij nodig hebt. Welke balans tussen moeten en vrij zijn bij jou past.

Een tip: hoe meer je jezelf waardeert, hoe meer je van jezelf houdt, des te beter kun je jezelf gunnen een balans te vinden die je gelukkig maakt.

Kijk ook eens op: training over leven en werken met goede grenzen. Je kunt ook eens nagaan hoe jouw energie is verdeeld op: test hoe-in-balans-ben-jij. Ik moet wel zeggen, dat de test alleen leuk is als je het ok vindt om hieraan tijd te besteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.