Goh, we hadden een heerlijke zomervakantie dit jaar. Soms heb je van die vakanties die eruit springen. Dat was dit jaar zeker. We hebben een mooi land bezocht, veel gezien en veel gedaan. En zoals in de meeste landen, kom je ook andere Nederlanders tegen.

Dit verhaal gaat over een gezin met twee dochters: eentje in de puberleeftijd en de ander schatte ik een beetje ouder dan haar zus. Een heel ongeremd gezin, in die zin dat ze er geen rekening mee hielden dat een ander wel eens zou kunnen verstaan waar ze het over hadden. En dat konden we dus ook. Plus dat we eerste rang zaten om alle gezichtsuitdrukkingen en gebaren te zien. We zaten schuin tegenover elkaar.

Aapjes kijken

Nu zou je misschien denken “dat is toch niet netjes”. Nou, dag 1 dat we aankwamen hebben we een kort praatje gehouden met de vader. De familie -in elk geval de vader- wist dus wel dat we ze konden verstaan, maar dat hield hen niet tegen. En laten we eerlijk zijn, er is niets zo leuk als kijken wat er allemaal bij een ander gebeurt. Het is net aapjes kijken, maar dan anders.

Op de eerste dag viel ons de gezichtsuitdrukking van mama op. Let wel, misschien kan ze er helemaal niets aan doen, maar toch zagen we neerhangende mondhoeken, een neus in de lucht en ogen die wegdraaiden. Dat maakte ons best wel nieuwsgierig of mama het wel naar haar zin had in zo’n mooi land. Maar zo open en in voor een praatje als papa was, mama liet zich niet vangen. Behalve vanaf een afstandje aan tafel. Maar dan niet door ons hoor. Nee, door een puberende dochter.

Tafelschikking

Papa en mama zaten al aan tafel, min of meer gezellig zwijgend tegenover elkaar. De oudste dochter zat naast haar moeder. (Zo’n systemische positie van steun geven aan ma en bemiddelen met de overkant.) Even later kwam de benjamin eraan: mondhoeken omlaag, kin omhoog en wegdraaiende ogen. Ze ging naast pa zitten.

Haar billen raakten de stoel nog net niet toen ma van wal stak. Ma was boos en ze had er genoeg van! Dochter deed alleen maar zielig om aandacht te krijgen. Dat moest nu maar eens afgelopen zijn. OK. Dan zou je denken nu mag dochter iets zeggen, maar nee hoor. Ma geeft dochter geen kans. Ze staat op, mondhoeken omlaag, neus omhoog, wegdraaiende ogen en ze stampt weg van tafel.

Doodse stilte. Precies 2 tellen lang. Dan staat dochter op, mondhoeken omlaag, neus omhoog, wegdraaiende ogen en stampt eveneens weg. Geen schikking aan deze tafel.

Zo moeder zo dochter: spiegeltje aan de wand

Moeder en dochter: op elkaar lijkend gedrag, op elkaar lijkende gezichtsuitdrukkingen. Met de dochter in de puberteit. Natuurlijk botst dat. Dat heeft waarschijnlijk al gebotst tijdens de peuterpubertijd toen het kleintje zei “ikke wil…” en nu botst het opnieuw. Grote kans dat het kleintje in haar eerste puberteit minder ruimte heeft gekregen dan ze wenste. Nu probeert ze het opnieuw. Met gedrag dat inmiddels behoorlijk lijkt op dat van haar moeder. Dan vraag je je toch af hoe zich dat verder zal ontplooien?

Wat een mooi voorbeeld van wat er systemisch kan spelen. Wat de één, zonder het door te hebben, kopieert en gelooft van de ander.

In welke spiegel kijk jij?

Op wie lijk jij het meest, in welke situatie? In een spannende situatie? Of in een relaxte situatie?
In welke uitdrukkingen van bij jou thuis geloof jij? Dat hard werken loont? Dat je respect moet hebben voor ouderen? Of dat je moet luisteren naar je meerdere? En dat je niet lui mag zijn? Dat je je bord moet leegeten? Of dat je eerst moet leren en daarna pas mag spelen? Dat je je mond moet houden als een ander spreekt?

Op zich is daar natuurlijk niets mis mee. Tenzij het je belemmert in je leven. Dan kan het zo maar handig zijn om na te gaan waarin jij nu precies gelooft. En op wie je dan lijkt!

Systemisch werken

Systemisch werken is een manier waarop je kunt nagaan hoe je gevormd bent door jouw systeem. Wat je bent gaan geloven en hoe je daarnaar bent gaan leven. Je kunt inzicht krijgen in wat je helpt in je leven en in dat wat je belemmert. Met een combinatie van familieopstellingen, NLP en karakterstructuren ga je aan de slag om inzicht te krijgen en verandering aan te brengen daar waar gewenst.

Emmely Faessen, Coach & Trainer, emcoachingcom.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.