Mijn kind is heel lief en heel zacht. Ook heel begaan met anderen. Ze voelt direct aan of je wel goed in je vel zit. Vaak vraagt ze wat er aan de hand is. Jammer genoeg wordt ze op school vaak gepest. Daar snap ik niets van, want het is echt geen kind dat ruzie maakt of zo. Ze komt wel vaak in eerste instantie verlegen over. Daarnaast is ze soms in zichzelf gekeerd. De juf op school vindt dat ze vaker niet goed oplet, dat ze dagdroomt.

Gevoelig voor sfeer, emoties en fysieke prikkels

Komt dit verhaal je bekend voor? Heb je jezelf al eens afgevraagd of je kind misschien hoogsensitief is? Verschillende testen, die je op internet kunt vinden, geven je meer zekerheid als je twijfelt.

Andere kenmerken zijn bijvoorbeeld last hebben van de prikkende kaartjes in kleding, of snel vinden dat kleding jeukt of kriebelt; of gevoelig zijn voor harde geluiden en fel licht.

Er is helemaal niets mis mee als je een kind hebt dat hoogsensitief is. Omdat een hoogsensitief iemand gevoeliger is in het oppikken van sfeer, emoties en fysieke sensaties, is het gewoon een kwestie van weten waar je kind wel of niet baat bij heeft.

Een paar tips

Kleding

Laat je kind zelf bepalen of iets wel of niet lekker zit of lekker voelt. Soms is het wat langer zoeken om iets te vinden dat én hip is, én lekker zit, én betaalbaar is. Maar het is echt wel te vinden. In mijn ervaring werken natuurlijke materialen het best: katoen, flannel en broeken waar veel stretch in zit. Zijde werkt ook, maar is vaak duur. Linnen is meestal te hard. Ook wol en polyester vallen meestal af. Maar zoals gezegd, gewoon voelen en uitproberen werkt het best.

We wachten op antwoord

Soms vraag je iets en je ziet of merkt dat je vraag gehoord is. Toch komt er niet direct een antwoord. Je kind is toch niet dom? Nee, natuurlijk niet! Je kind maakt wel veel meer afwegingen en dat kost meer tijd.

Bijvoorbeeld:

Heb je zin om mee te gaan naar oma?

Afweging:

1. als ik ja zeg, doe ik mama een plezier;

2. als ik ja zeg, dan vindt oma dat ook leuk;

3. als ik ja zeg, dan ben ik de hele middag weg en ik wil eigenlijk ook nog buiten spelen;

4. als ik ja zeg, dan moet ik mijn vriendinnetje afbellen;

5. dat vindt mijn vriendin niet leuk, ik ook niet;

6. eigenlijk wil ik veel liever naar mijn vriendin;

7. hoe zal ik dat zo zeggen dat ik niemand kwets?

Als het antwoord op zich laat wachten, vraag je kind waarover het nadenkt, geef aan dat je best mee wilt denken. En als daar ruimte voor is, geef dan aan wanneer het kind zonder probleem voor zichzelf kan kiezen.

Meer vragen, meer antwoorden

Natuurlijk zijn er meer vragen en meer tips. Als je zelf een vraag hebt, stel die gerust, dan geef ik antwoord. Anders vind je in een volgende blog weer andere onderwerpen die passen bij hoogsensitiviteit.

Emmely Faessen, emcoachingcom.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.