Waarschijnlijk sta je er niet of nauwelijks bij stil, maar wat je doet en iedere beslissing die je neemt, is gebaseerd op wat je gelooft. Als je je verdiept in alle onderzoek dat is gedaan over gedrag, dan is het niet meer verwonderlijk dat je leeft wat je gelooft. Dat komt onder andere omdat je vanaf het moment dat je je begon te ontwikkelen, je dat op mentaal, op verstandelijk gebied deed, door anderen in je omgeving te kopiëren. Ofwel, leren door kopiëren.

Ik wil niet zo zijn als mijn vader, of mijn moeder

Dus, mocht je ooit bedacht hebben dat je zelf de dingen anders gaat doen dan je ouders dat deden, of dat je je anders wilt gedragen dan je ouders dat deden, je daar wel hele goede redenen voor moet hebben. Want voor je het weet, doe of zeg je precies wat zij ook deden of zeiden. Dat komt omdat een klein kind, zeker tot een jaar of zeven, geen grenzen heeft. Het kind kent wel het verschil tussen ik en de ander, maar wat ouders geloven en doen en komt regelrecht binnen in het systeem van het kind. Zonder filter.

Kinderen zijn loyaal

Als kind wil je erbij horen. Heel jong is het zelfs een voorwaarde voor overleving. Want waar ga je naar toe, of wie gaat voor je zorgen als je ouders dat niet meer doen? Dat is een bijzonder griezelige gedachte. Je zorgt er dan ook voor dat je erbij hoort, vanuit liefde, vanuit loyaliteit. En vanuit die loyaliteit doe je en geloof je wat je ouders doen en geloven.

Tuurlijk kan het anders

Vanaf de puberteit ga je steeds meer voor jezelf denken. Je ontmoet ook steeds meer andere mensen die ook voor zichzelf denken. Wellicht raak je in verzet tegen je ouders. In elk geval word je steeds meer volwassen met je eigen mening. En zo hoort het ook. Dat neemt niet weg dat je in je eigen leven tegen dingen aan kunt lopen, waar je minder blij of tevreden over bent.

Sommige zaken zijn makkelijker te veranderen of op te lossen. Sommige zaken waar je tegenaan kunt lopen, lijken vaak uit het niets te ontstaan. Je kunt er zo maar last van hebben. Wellicht is het dan zinvol om eens te onderzoeken wat jij hebt meegenomen uit je systeem van herkomst. Welke misschien niet direct herkenbare overtuigingen van je ouders, of anderszins uit je systeem je hebt meegenomen? Als je het weet, dan kun je het veranderen. Zo lang je het niet weet, blijf je er tegenaan lopen.

Margaret

Margaret kwam in mijn praktijk omdat ze het idee had dat zij weinig invloed kon uitoefenen op haar leven. Vooral in haar werk had zij de droom dat ze zich verder zou kunnen ontwikkelen. Ze was begonnen als kleuterleidster, had gewerkt op een kinderdagverblijf en haar grote wens was om haar eigen kinderdagverblijf te beginnen. Helaas was het er nog steeds niet van gekomen.

Ze nam zich voor een cursus administratie te doen, zodat ze dat deel van haar eigen bedrijf kon runnen. Ook nam ze nam zich voor om zich te laten inschrijven bij de kamer van koophandel. Verder had ze zich voorgenomen om te solliciteren als groepsleidster zodat ze meer ervaring zou opdoen. Ze praatte met anderen, maar kreeg verschillende keren te horen dat het wel een groot risico was om voor jezelf te beginnen. Alles bij elkaar, zorgde ervoor dat er allemaal niets van kwam. Steeds als ze met iets wilde beginnen, zoals met een extra cursus, dreigde er ontslag voor haar man, of haar moeder werd ziek en moest zij bijspringen met hulp. Als er een vacature op het werk vrijkwam, lukte het haar niet om de functie te krijgen. Ze begreep maar niet hoe dat kon.

Op onderzoek

We zijn toen haar systeem van herkomst gaan onderzoeken. En wat bleek, zowel haar moeder, als ook haar grootmoeder, hadden zich altijd weggecijferd in het belang van anderen. En vooral in het belang van hun eigen gezin. Toen Margaret wist, dat het niet voor jezelf kunnen kiezen met alle daarbij horende voordelen en nadelen een oorzaak was, toen kon ze daaraan werken. En ze verandert nu beetje bij beetje haar leven. Ze heeft met man en kinderen afgesproken dat die meer thuis helpen en eigen verantwoordelijkheid nemen. Daarbij is ze zelf minder pietje precies geworden zodat ze zelf ook voorrang kan geven aan haar studie in plaats van aan haar huishouden. Ze start nu met haar opleiding, zodat ze een begin maakt met het werk waarvan ze droomt.

Inzicht heeft geholpen om andere keuzes te maken. Inzicht kun je bijvoorbeeld krijgen via systemisch coachen of via energetisch coachen.

Heb je interesse om een opleiding te volgen

Beide opleidingen kun je dit najaar doen bij mij. Ik geef de trainingen bij Heart Systems Nederland in Geulle. Meer weten? Kijk voor info op emcoachingcom.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.